blog
Die eerste stap, dat is het vliegwiel!

Door Bernadette Kwaks

In de praktijk blijkt steeds weer dat ik door de diverse bureaus vooral wordt ingezet bij uitdagingen. Ook bij 2de Spoor weten ze me te vinden als mensen eigenlijk helemaal niet zitten te wachten op zo’n 2e spoortraject en weerstand hebben. Blijkbaar heb ik een natuurlijk vermogen om ook in zulke situaties op een positieve manier in contact te komen. En om kandidaten vanuit dat contact toch in beweging te brengen. Want zijn ze eenmaal over een bepaalde drempel heen, dan verloopt de rest van het traject veel gemakkelijker.

Aanhaken

Hoe ik kandidaten zover krijg? Door goed te luisteren en mensen de ruimte te geven zich te uiten. Want de weerstand verdwijnt voor een groot deel als ze mogen vertellen waar die vandaan komt. Ik ben heel rustig en toegankelijk. En ik weet op het niveau van de kandidaat in te steken, hun taal te spreken. Door oprechte interesse te tonen, voelt iemand zich gehoord. Vervolgens vind ik altijd wel een haakje waarmee ik een ingang kan creëren en iemand geneigd is naar mijn verhaal te luisteren: waarom dingen nodig zijn en er stappen gezet moeten worden.

Uitleg over wet- en regelgeving

Over het algemeen wil iemand echt wel meewerken, want het zit in de mens goed voor zichzelf te zorgen. Ik doe dit werk sinds 1992 en sinds 2009 als zelfstandige. In al die tijd heb ik één keer meegemaakt dat een kandidaat echt niet wilde. De onbekende materie, de wet- en regelgeving, speelt ook een rol. Het is iets waar mensen niet vaak mee te maken krijgen. Op welk niveau ook, iedereen heeft hier uitleg over nodig. De manier waarop je het uitlegt en het belang laat zien en voelen, maakt dat ze toch in beweging komen.

Die eerste, belangrijke stap

Wat misschien een verschil maakt, is dat ik ook psychosociaal counselor ben. Mensen die nog in de weerstand zitten, hebben soms frustraties over de oude situatie of willen iets dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Door daar aandacht aan te besteden, volgt er vaak een bepaald inzicht en gaan ze hun eigen belang zien bij het traject dat is ingezet. Op zo’n moment kun je vragen welke stap nodig is om dichter bij de wens te komen. Die eerste stap is heel belangrijk. Als je daarin investeert, levert dat aan het einde van het traject vaak een beter resultaat op.

Sparren met 2de Spoor

Soms is de uitdaging heel groot. Dan is het fijn om te kunnen sparren met zo’n fijne club als 2de Spoor. Wat ik prettig vind is de directe communicatie. Alles is bespreekbaar, je weet precies wat je aan ze hebt. Bovendien voel ik me gewaardeerd en, ook niet onbelangrijk, we hebben veel plezier. Iedereen bij 2de Spoor is heel betrokken, dus wil ik een keer sparren dan kan ik altijd bij hen terecht.

Eigenaarschap

Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is eigenaarschap van de kandidaat. Al halen wij alles uit de kast, springen we hoog of laag, mensen moeten het zelf gaan doen. Je kunt ze wel ondersteunen, maar het niet van ze overnemen. In eerste instantie investeer je in contact maken en vertrouwen kweken. Van daaruit ontstaan de nodige acties. Maar die eerste stap, dat is het vliegwiel!