blog
2de Spoor biedt goede support: ik voel me echt gesteund!

Door Nan Schriks

Als zzp’er werk ik met plezier voor verschillende bureaus, voor 2de Spoor inmiddels alweer een aantal jaren. Ik voelde me hier snel op mijn gemak. Het team bestaat uit deskundige medewerkers, die heel betrokken zijn. Ze denken met je mee en bij vragen of onzekerheden in een 2e spoortraject kun je altijd met ze brainstormen.

Al vanaf 1993 zit ik in dit werkveld. Ik ben ooit begonnen met de begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar passend werk. Ook in 2e spoortrajecten kom je mensen tegen die de nodige begeleiding behoeven. Als het allemaal lukt, dan zie je dat aan de ogen van de cliënt, die stralen dan helemaal. Daar word ik heel blij van. Heel soms zit een traject tegen, dan doet dat iets met me. Op zulke momenten is het waardevol om te kunnen brainstormen met collega’s voor  adviezen en tips. Zo blijven we met twee benen op de grond staan en kunnen we met volle moed en vertrouwen verdergaan met het boeken van successen.

Geen simpel vak

Eigenlijk is het vak van re-integratieconsulent 2de spoor helemaal niet zo simpel. Door de tijd heen heeft het ook diverse veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt. Bij een 2de spoor traject zijn veel verschillende partijen betrokken. Er wordt van je verwacht dat je beschikt over uiteenlopende vaardigheden en diverse kennis en dat je deze ook blijft ontwikkelen en bijhouden. Met name de wet- en regelgeving wijzigt regelmatig en de arbeidsmarkt is heel dynamisch. Bij 2de Spoor moedigen ze je aan om hulp te vragen als dat nodig is en ze denken met je mee. Zodat je het werk ook echt goed kunt blijven doen.

Van elkaar leren

Niet alleen de persoonlijke support, maar ook de workshops en kennissessies die 2de Spoor te bieden heeft, zorgen ervoor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en je veel vertrouwen krijgt en behoudt in eigen kunnen. Daarbij is er tijdens de bijeenkomsten alle ruimte om te brainstormen. Ik voel me vrij om ook mijn twijfels en onzekerheden op tafel te leggen. Doordat iedereen zich zo openstelt, ervaar je dat collega’s met dezelfde twijfels en onzekerheden te maken hebben en kun je echt van elkaar leren. Ik ga dan ook vaak met een aantal goede tips weer huiswaarts. Bij 2de Spoor maken we sinds kort gebruik van een speciale app, waarin we ook op afstand onderling informatie kunnen uitwisselen. Ik vind het super!

Afscheid

Soms bereik je niet wat je had willen bereiken met een kandidaat. Dat kan ook komen door factoren waar je weinig invloed op hebt. Is de arbeidsmarkt slecht bijvoorbeeld, dan zijn er veel minder mogelijkheden. Het is van belang dat de kandidaat gemotiveerd en gefocust blijft om aan die passende baan te komen, ook al is dat misschien niet in de periode dat je met hem of haar aan de slag bent. Het gaat er dan om dat de kandidaat voldoende zelfredzaam is. Hoe dan ook, als het binnen een traject van zes of negen maanden niet lukt om voor iemand een passende baan te vinden, moet je afscheid nemen. Als die baan er nog niet is, gaat dat afscheid nemen me aan het hart. Geweldig is het dan als je na enige tijd verneemt dat het alsnog gelukt is.

Voldoening

Gelukkig lukt het regelmatig om iemand wel te begeleiden naar een nieuwe, passende baan. Daar doen we het natuurlijk voor en daar krijg ik energie van. Die geweldige blik in de ogen van de kandidaat als het gelukt is, die ga ik nog eens filmen. De blijdschap, om die te zien, is zo fijn om mee te mogen maken!